هر روزه با پیشرفت فناوری و تلفیق آن با زندگی روزمره افراد و جهانی شدن ارتباطات از طریق اینترنت فناوریهای روز در جنبههای مختلف زندگی گسترش پیدا کردند. استفاده از فناوریهای روز دنیا در سازمانها و سیستمهایی که در ارتباط مستقیم با مردم میباشند افزایش یافته است. فناوری RFID یا فناوری رادیو شناسه یکی از کارآمدترین آنها میباشد که امروزه در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. تکنولوژی RFID یکی از روشهای نوین شناسایی و جمع آوری الکترونیکی دادههاست. که طی آن تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری قادر به خواندن و تشخیص دادهها بدون دخالت نیروی انسانی هستند. بارکدها، کدهای دو بعدی، سیستمهای انگشت نگاری و سیستم شناسایی با استفاده از قرنیه چشم و صدا نیز از جمله این راهکارها میباشند.
فناوری RFID یا شناسایی فرکانس رادیویی چیست؟
RFID (شناسایی فرکانس رادیویی) شکلی از ارتباطات بیسیم است که استفاده از جفت الکترومغناطیسی یا الکترواستاتیکی را برای شناسایی منحصر به فرد یک شی، حیوان یا شخص در بر میگیرد. شناسایی فرکانس رادیویی (RFID) عبارت است از استفاده بیسیم از امواج فرکانس رادیویی برای انتقال دادهها که سرعت بسیار بالایی دارد. برچسب گذاری کالاهای مختلف توسط تگهای RFID به کاربران امکان میدهد موجودی و داراییهای خود را به طور خودکار و منحصر به فرد شناسایی و ردیابی کنند. RFID نسبت به دیگر روشهای موجود برای شناسایی کالاها، قدرت و توانمندی بیشتری دارد. بسته به نوع RFID استفاده شده این فناوری میتواند کالاهای برچسب گذاری شده در محدود چند سانتی متری تا چند ده متری را شناسایی کند.
فناوری RFID چگونه کار میکند؟
هر سیستم RFID از سه جزء اصلی شامل: یک آنتن اسکن، یک ترانسیور و یک ترانسپوندر تشکیل شده است. هنگامی که آنتن اسکن و ترانسیور با هم ترکیب میشوند، به عنوان خواننده RFID یا برچسب خوان شناخته میشوند. دو نوع برچسب خوان RFID وجود دارد برچسب خوان ثابت و برچسب خوان سیار. خواننده ار اف ای دی یک دستگاه متصل به شبکه است که میتواند قابل حمل یا به طور دائم متصل باشد. که از امواج رادیویی برای ارسال سیگنالها استفاده و برچسب را فعال میکند. که پس از فعال شدن، تگ موجی را به آنتن میفرستد و در آنجا به داده تبدیل میشود.
تگهای فناوری RFID چگونه کار میکنند؟
تگ RFID دادهها را از طریق امواج رادیویی به آنتن و ریدر RFID منتقل میکنند اما چگونه؟ تگهای RFID که از باتری بهره نمیبرند، انرژی را از امواج رادیویی ایجاد شده توسط آنتن RFID دریافت میکنند. این انرژی از طریق آنتن داخلی موجود در تگ به چیپ الکترونیکی موجود انتقال پیدا میکند و این تراشه فعال میشود. پس از فعال شدن تراشه یا همان چیپ الکترونیکی، سیگنالهایی را به سمت ریدر RFID ارسال میکند و ریدر از این طریق داده را دریافت میکند. صدها برچسب RFID گوناگون در شکلها و اندازههای بسیاری با ویژگیها و گزینههای مختلف برای محیطهای خاص و با کاربردهای متفاوت در دسترس هستند. تگهای RFID را میتوان به طرق مختلفی دستهبندی کرد، به طور مثال:
- نوع شکل ظاهری: تگ لیبلی، تگ کارتی، هارد تگ
- نوع فرکانس: LF، NFC، HF، HUF PASSIVE، BAP، ACTIVE
- نوع شرایط محیطی: تگ مقاوم در مقابل آب، تگهای مقاوم و سخت در برابر ضربه، تگهای مقاوم در برابر حرارت
- نوع کاربرد: تگ لباس، تگ دام، تگ پلمپ، تگ خردشونده، تگ جواهر
تاریخچه فناوری RFID
پیشینه این فناوری به جنگ جهانی دوم برمیگردد، اما از استفاده گسترده محصولات و تجهیزات RFID چند سالی بیشتر نمیگذرد. در سال های اخیر، این فناوری به شدت مورد توجه متخصصین و محققین علم IT و علم الکترونیک قرار گرفته است. دلیل اصلی این رویکرد کاربردهای وسیع طیف سیستمهای RFID برای شناسایی افراد، اشیا، حیوانات و غیره… میباشد. در سالهای اخیر پروسههای شناسایی اتوماتیک (Auto-ID) در خدمات امنیتی، صنعتی، خرید و پخش کارخانهها، سیستمهای سیال مواد بسیار رایج گردیده است.
- ۰۲/۰۲/۲۴